Centrul EPIC

Centrul Medical EPIC (Educație, Prevenire, Informare și Control în domeniul cancerului)

 

EPIC-IOCN este un centru de referință la nivel național a cărui organizare și funcționare asigură activități de educație, prevenire, informare și control în domeniul cancerului, dezvoltat în cadrul proiectului „Fii responsabilă de sănătatea ta!” – Programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II- Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501.

În cadrul Centrului EPIC se implementează activități de elaborare de metodologii și strategii pentru programele de screening, activități de formare specifică de personal medical și auxiliar, activități de elaborare și organizarea a platformei informatice, activități de implementare a campaniilor de informare, educare, comunicare și call-center. Nu în ultimul rând, se asigură capacitatea de prestare de servicii medicale preventive, de informare și consiliere, de testare Babeș-Papanicolaou și HPV, asigurate calitativ, iar atunci când este cazul se asigură servicii de tratament/follow-up ambulatoriu și suport. Aceste servicii sunt oferite în proporție de minim 50% populației la risc defavorizate din mediul rural și suburban. Sunt prevăzute în acest sens efectuarea a peste 170.000 de teste preventive/de depistare precoce la femei cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani.

Centrul are inclus în structură unități mobile destinate oferirii de servicii de informare din „ușă în ușă”, testare în comunități izolate sau chiar self-testing la domiciliu, evaluări și tratamente inclusiv „see and treat” în unitățile mobile, telemedicină cu diagnostic asistat la distanță cu suport de inteligență artificială.

EPIC-IOCN desfășoară și activități de formare de personal și de educație medicală continuă prevăzute de asemenea cu resurse organizate de tip învățământ la distanță tot în beneficiul creșterii calității serviciilor preventive prestate de personal furnizor din proximitatea populațiilor defavorizate vizate.

Structura Centrului EPIC IOCN conține:

  • UATMR – Unitatea de Asistență Tehnică și Management Regională a programului de screening
  • Centru de formare – activități de elaburare de curricule și programe de formare/educație medical continuă la distanță
  • Nucleu de cercetare – activități de cercetare SEER like la registrul teritorial de cancer și cercetare în domeniul prevenirii cancerului pe bazele registrelor de screening
  • Centrul de informare și consiliere – activități de organizare și implementare a campaniilor de Informare, Educare, Comunicare și a call-center-ului
  • Centru de testareCabinete ambulatorii de ginecologie
  • Laborator pentru efectuarea testelor de screening Babeș Papanicolaou și HPV
  • Unitățile mobile

Centrul EPIC organizează și coordonează rețele specifice, veritabile clustere de furnizori de servicii medicale preventive specializate și controlate calitativ care să poată asigura infrastructura și calitatea epidemiologică a programului de screening, din punct de vedere al intensității screeningului, împreună cu calitatea testelor și a finalizării prin evaluare /tratament și urmărire în timp a leziunilor depistate.

Locație: Str. Aleea Nemira, nr. 2, comuna Gilău, județ Cluj.

Locație: Str. Aleea Nemira, nr. 2, comuna Gilău, județ Cluj.

Programează-te acum!