EVENIMENTE

Testări realizate în cadrul programului „Fii responsabilă de sănătatea ta!” – Programe regionale de prevenţie, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin – etapa II- Regiunea Nord Vest”, Cod SMIS: 140501

Centrul Medical de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii al Primăriei Bistriţa, inagurat.

17 Februarie 2023

Centrul Medical de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii, din cadrul SVSU, de pe str. Constantin Dobrogeanu Gherea, nr. 15,  a fost inaugurat oficial, evenimentul fiind precedat de o întâlnire găzduită de sala de şedinţă a Primăriei Bistriţa.

„La sfârşitul anului trecut, Primăria Bistriţa a înfiinţat Centrul Medical de Evaluare şi Promovare a Sănătăţii. Ce ne propunem să oferim prin acest centru medical: în primul rând vom fi parteneri în derularea unor programe de sănătate pe zona de prevenţie, de asemenea, ne propunem să dezvoltăm seturi de servicii medicale de bază la domiciliu pentru persoanele aflate în nevoie. Proximitatea mi se pare principiul cel mai important. Am demarat şi procedurile pentru achiziţia unui cabinet stomatologic mobil. Nu discutăm despre o valiză în care ducem instrumental medical, ci un modul în care vom avea absolut toată aparatura pentru servicii stomatologice de cea mai bună calitate. Va putea fi dus şi în localităţile aparţinătoare, unde numărul persoanelor care au nevoie de aceste servicii este mare. Avem cele mai bune intenţii”, a declarat primarul Ioan Turc.

Primarul Bistriţei a punctat câteva dintre dotările centrului, şi anume o ambulanţă de tip A1 şi o maşină achiziţionată prin Programul de bugetare participativă destinată transportului persoanelor cu dizabilităţi locomotorii.

„Prin acest centru venim mai aproape de cei aflaţi în nevoi. Principiul este unul simplu: prevenţie, proximitate, gratuitate”, a adăugat primarul Turc.

https://timponline.ro/centrul-medical-de-evaluare-si-promovare-a-sanatatii-inaugurat-preventie-proximitate-gratuitate/


https://www.ziardebistrita.ro/foto-video-primaria-bistrita-a-inaugurat-centrul-medical-de-evaluare-si-promovare-a-sanatatii/


https://www.bistriteanul.ro/centru-medical-primaria-bistrita/


https://rasunetul.ro/centrul-medical-de-evaluare-si-promovare-sanatatii-al-primariei-bistrita-inagurat-primarul-ioan-turc

Teste GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou 

Suceagu – 12 Aprilie 2022

Baciu – 11 Aprilie 2022

Rădaia – 12 Aprilie 2022

Teste GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou la Union Medical, Cluj-Napoca – 12 – 13 martie 2022
Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca în colaborare cu Union Medical a organizat o campanie de testare pentru prevenirea cancerului de col uterin. Acțiunea s-a desfășurat în zilele de 12 și 13 martie între orele 8.00-20.00 la Centrul Union Medical din Mănăștur. În cadrul acestei campanii s-au oferit gratuit teste HPV și Babeș-Papanicolaou tuturor femeilor din regiune de nord-vest cu vârsta cuprinsă între 24 și 64 de ani. Acțiunea a fost un succes, femeile răspunzând într-un număr foarte mare.

Teste GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou la Cămărașu, Cluj

2 martie 2022

Teste GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou la Borșa, Maramureș

18 – 19 februarie 2022
Teste GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou la Pata-Rât

10 februarie 2022

Luna internațională de conștientizare a cancerului de col uterin

Ianuarie – 2022

Luna ianuarie a fost desemnată de către Organizația Mondială a Sănătății ca luna de luptă împotriva cancerului de col uterin. Astfel, am desfășurat și în acest an o acțiune de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă cancerul de col uterin în rândul publicului țintă și în același timp de chemare la acțiune.

Acțiunea a avut loc în perioada 25 – 27 Ianuarie 2021 în centrul Clujului, mai exact la fostul hotel „Continental”. În cele 3 zile am proiectat filmulețe pe 4 ecrane cu dimensiunea de 2m x 3m și un ecran cu dimensiunea de 2m x 3,5 m si am iluminat clădirea în culoarea turquoise.

De data aceasta mesajele au fost de informare asupra modalităților prin care toate femeile cu vârsta cuprinsă între 24 – 64 ani îşi pot face gratuit teste HPV și Babeș Papanicolaou.

Teste GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou în parcarea VIVO! Cluj-Napoca
28, 29, 30 ianuarie 2021

Testarea a fost organizată în weekendul 28, 29, 30 ianuarie în parcarea VIVO! Cluj-Napoca, între orele 10.00 și 17.00.Institutul Oncologic a deplasat două unități mobile, complet echipate și asistate de personal medical specializat, la care s-au efectuat testări GRATUITE HPV și Babeș-Papanicolaou pentru prevenirea și depistarea precoce a cancerului de col uterin.Au fost invitate toate femeile cu domiciliul în regiunea Nord-Vest (județele Bihor, Bistrița, Cluj, Maramureș, Satu-Mare, Sălaj) cu vârsta între 24 și 64 de ani.

„Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică”

Cancerul de col uterin reprezintă a patra cauză de cancer la femei, la nivel mondial şi principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă, 15-45 ani.La nivel european, mortalitatea prin cancerul de col uterin a scăzut cu peste 30% în ultimii 30 de ani, prin programe de prevenţie coerente, consecvente şi comprehensive.În România în fiecare an peste 3.300 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin, iar aproximativ 1.800 de femei pierd lupta cu această boală, cifre care ne poziționează pe primul loc în Europa privind ratele de incidență și mortalitate. Cancerul de col uterin poate fi prevenit prin vaccinare şi testare periodică. Aplicate împreună, vaccinarea împotriva virusului human papilloma (HPV) şi screening-ul reprezintă strategia optimă de protecție împotriva cancerului de col uterin. Participarea periodică la screening permite depistarea leziunilor precanceroase şi a cancerului de col uterin în stadii incipiente.

Luna internațională de conștientizare a cancerului de col uterin

Ianuarie – 2021

Luna ianuarie a fost desemnată de către Organizația Mondială a Sănătății ca luna de luptă împotriva cancerului de col uterin. Astfel, am desfășurat o acțiune de conștientizare a pericolului pe care îl reprezintă cancerul de col uterin în rândul publicului țintă și în același timp de chemare la acțiune.

Acțiunea a avut loc în perioada 20 – 24 Ianuarie 2021 în centrul Clujului, mai exact la fostul hotel „Continental”. În cele 5 zile am proiectat filmulețe pe 4 ecrane cu dimensiunea de 2m x 3m și un ecran cu dimensiunea de 2m x 3,5 m si am iluminat clădirea în culoarea turquoise. Cele 16 mesaje având o durata totală de 1,5 minute au rulat pe cele 5 ecrane zilnic între orele 10:00 si 22:00 iar clădirea a fost iluminată zilnic între orele 16:00 – 22:00. 

Conferința Națională de Consens a proiectului „Integrarea screeningului primar HPV în programul național de screening pentru cancerul de col uterin”

17.10.2019, Cluj-Napoca

Prezentarea proiectului “Integrarea screeningului primar HPV în programul naţional de screening pentru cancerul de col uterin”, a strategiilor şi modalităţilor de implementare a programului în vederea atingerii obiectivelor propuse.

Principalul obiectiv al proiectului este creșterea numărului de persoane care beneficiază de programe de sănătate de prevenire, depistare precoce (screening), diagnostic și tratament pentru principalele patologii dar și alte obiective de atins ca: asigurarea unui standard unitar de realizare a screeningului la nivel național prin elaborarea unor metodologii și protocoale pentru programul de prevenire, depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de col uterin, îmbunătățirea nivelului de competențe pentru 440 de persoane implicate în derularea programelor de prevenire, depistare precoce, diagnostic și tratament al cancerului de col uterin, informarea, educarea, conștientizarea populației în general și a grupurilor vulnerabile în special cu privire la activitatea de screening al cancerului de col uterin. S-au prezentat atât activitățile necesare atingerii obiectivelor cât și elaborarea metodologiei cu rezultatele așteptate proiectului pentru atingerea obiectivelor specifice.

Subiecte prezentate:

Prezentarea situației cancerului de col uterin în județul Cluj / Importanța profilaxiei cancerului de col uterin – campanii de vaccinare HPV și strategii / Protocol testare HPV. Protocol care oferă îndrumări de instruire pentru prelevatori de probe de la nivelul colului uterin implicați în programul de screening. / Protocol testare prelevare HPV/HPV self-sampling / Protocol epidemiologic / Metodologia activității de informare, educare, conștientizare a grupului țintă cu privire la serviciilor de screening pentru cancerul de col uterin. / Activitățile și rezultatele din cadrul programului.

Investiții în domeniul sănătății prin Programul Operațional Capital Uman

Joi, 26 septembrie 2019 – Biblioteca Națională a României

În data de 26 septembrie, Ministerul Fondurilor Europene a organizat evenimentul de promovare „Investiții în domeniul sănătății prin Programul Operațional Capital Uman” inițiativă prin care și-a propus promovarea oportunităților de finanțare disponibile prin Programele Operaționale.

Prin această inițiativă, Direcția de Comunicare a MFE și-a propus o mai buna promovare a oportunităților de finanțare disponibile prin Programele Operaționale si s-a deschis seria evenimentelor cu Programul Operațional Capital Uman (POCU).

În cadrul unei dezbateri, s-a facilitat prezentarea realizărilor, prin exemple concrete de proiecte finanțate de MFE în sectorul medical.  Participanții, public larg si mass-media, au putut interacționa cu beneficiarii din acest domeniu, evenimentul oferind totodată și posibilitatea transferului de bune practici la nivel național.

Programează-te acum!