DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN

DESPRE CANCERUL DE COL UTERIN

CE ESTE CANCERUL DE COL UTERIN?


Cancerul de col uterin este o maladie care apare în celulele colului uterin (partea inferioară a uterului care se conectează la vagin) din cauza înmulțirii necontrolate, haotice a celulelor anormale.

CARE ESTE CAUZA CANCERULUI DE COL UTERIN?


Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu HPV (Virusul Papilloma Uman) care provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin. Cancerul apare atunci când celulele sănătoase din colul uterin dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoră). Celulele canceroase pot invada țesuturile din apropiere și se pot desprinde dintr-o tumoră pentru a se răspândi în altă parte a corpului.

POȚI SĂ PREVII CANCERUL DE COL UTERIN?


DA, POȚI SĂ PREVII! 
Cele mai eficiente metode de prevenire a cancerului de col uterin sunt vaccinarea fetelor împotriva virusului HPV, începând cu vârsta de 11 ani și participarea femeilor adulte la programele de screening. 
Toți oamenii activi sexual ar trebui să adopte comportamente care împiedică răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală:

    • Întârzierea debutului activității sexuale.
    • Limitarea numărului de parteneri sexuali.
    • Folosirea prezervativelor – reduce riscul transmiterii infecției cu HPV, dar nu îl elimină în totalitate.

Dispozitivele intrauterine (DIU) sau pilulele contraceptive pot duce la apariția cancerului de col uterin?


Nu. Dispozitivele intrauterine și pilule contraceptive NU provoacă cancer de col uterin. În fapt, există studii care arată că femeile care au DIU implantat au un risc mai scăzut de infecție cu HPV. Totuși, există cercetări care sugerează că utiliz

area contraceptivelor orale pe o perioadă îndelungată de timp este asociată cu un risc mai mare de cancer de col uterin.

* Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a alege cea mai potrivită metodă de contracepție.