Întrebări și răspunsuri

CANCERUL DE COL UTERIN

 

Cancerul de col uterin este o maladie care apare în celulele colului uterin (partea inferioară a uterului care se conectează la vagin) din cauza înmulțirii necontrolate, haotice a celulelor anormale.

 

 

 

Cancerul de col uterin este cauzat de infecția persistentă cu HPV (Virusul Papilloma Uman) care provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin. Cancerul apare atunci când celulele sănătoase din colul uterin dezvoltă modificări (mutații) în ADN-ul lor. Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoră). Celulele canceroase pot invada țesuturile din apropiere și se pot desprinde dintr-o tumoră pentru a se răspândi în altă parte a corpului.

Celule sănătoase – Celule anormale

DA, POȚI SĂ PREVII!
Cele mai eficiente metode de prevenire a cancerului de col uterin sunt vaccinarea fetelor împotriva virusului HPV, începând cu vârsta de 11 ani și participarea femeilor adulte la programele de screening. 
Toți oamenii activi sexual ar trebui să adopte comportamente care împiedică răspândirea infecțiilor cu transmitere sexuală:

 • Întârzierea debutului activității sexuale.
 • Limitarea numărului de parteneri sexuali.
 • Folosirea prezervativelor – reduce riscul transmiterii infecției cu HPV, dar nu îl elimină în totalitate.
Nu! Dispozitivele intrauterine și pilule contraceptive NU provoacă cancer de col uterin. În fapt, există studii care arată că femeile care au DIU implantat au un risc mai scăzut de infecție cu HPV. Totuși, există cercetări care sugerează că utilizarea contraceptivelor orale pe o perioadă îndelungată de timp este asociată cu un risc mai mare de cancer de col uterin.* Discutați cu medicul dumneavoastră pentru a alege cea mai potrivită metodă de contracepție.

Human Papilloma Virus (HPV)

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papilloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor. Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

Infecția cu HPV nu prezintă simptome.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer.

Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

Nu există tratament pentru infecția cu HPV, dar există tratament pentru efectele negative pe care infecția le are asupra sănătății.
Verucile (condiloamele) genitale pot fi îndepărtate. Lăsate netratate acestea se pot înmulți sau pot crește în dimensiuni.

Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi tratate, prin diferite metode în funcție de indicațiile medicului dumneavoastră. Astfel îndepărtați riscul de apariție a cancerului de col uterin.

Virusul Papilloma Uman si Virusul Imunodeficienței Umane sunt foarte diferiți și provoacă probleme de sănătate diferite.

HPV Virusul Papilloma Uman

Afectează pielea și membranele umede și poate cauza probleme precum veruci genitale (condiloame genitale) sau modificări anormale ale celulelor colului uterin. 

HPV trăiește pe piele și se transmite prin orice fel de atingere a organelor sexuale și a tegumentelor învecinate. HPV este o infecție mult mai frecventă decât HIV, aproape toate persoanele care sunt active sexual se poate infecta cu HPV la un moment dat în timpul vieții.
În afara cancerului de col uterin, infecția cu HPV mai poate produce și alte tipuri de cancer. Cancerul penian la bărbați, cancerul vulvar și de vagin la femei și cancer anal și orofaringian la bărbați și la femei. Prezervativele nu sunt foarte eficiente pentru prevenirea  infecțiilor cu HPV, deoarece acest virus poate trăi pe piele.
Cel mai bun mod de a preveni infecția cu HPV este prin vaccinare.

HIV Virusul Imunodeficienței Umane

Atacă sistemul imunitar și infecția cu acest virus poate provoca SIDA. Diagnosticul și tratamentul precoce al infecției cu HIV pot
împiedica apariția bolii.

HIV trăiește în fluidele corpului, cum ar fi lichidul spermatic, lichidul vaginal, sânge și limfă și este transmis prin contact sexual neprotejat, prin transfuzii de sânge contaminat, transplant, injecții, intervenții de mică și mare chirurgie cu instrumentar incorect și incomplet sterilizat cât și în context non-medical, prin practici care presupun utilizarea acelor în comun: piercing, tatuaje, manichiură, utilizarea lamelor de ras în comun, etc.
Utilizarea prezervativului, limitarea contactelor sexuale întâmplătoare reprezintă metode de prevenire eficace și sigure împotriva infecției cu HIV.
În prezent, nu există vaccinuri pentru HIV.

Screeningul

Screeningul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 – 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase.  Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin.

Tratamentul timpuriu poate salva vieți!

În cazul în care testul este negativ, acesta trebuie repetat la un interval de 5 ani sau conform indicațiilor medicului dumneavoastră. Testele recomandate pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin sunt Testul Babeș-Papanicolaou și Testul HPV (testul HPV se efectuează numai la femei cu vârsta peste 30 ani).

Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani ar trebui să efectueze un test de screening o dată la 5 ani. Chiar dacă sunteți însărcinată, puteți efectua un test de screening. Cereți sfatul medicului dumneavoastră.

Infecția cu HPV începe să provoace schimbări celulare la nivelul colului uterin după o perioadă de mai mulți ani. Aceste schimbări celulare poartă denumirea de leziuni precanceroase.
Majoritatea femeilor nu vor avea niciun fel de simptom înainte ca aceste leziuni să fi evoluat în cancer de col uterin.
Tratamentul leziunilor precanceroase este simplu și foarte eficient și permite reluarea vieții normale într-un timp foarte scurt.
Atunci când apar simptomele, acestea sunt adesea rezultatul cancerului de col uterin avansat, dificil de tratat. Principalele semne de boală sunt:

 • sângerări vaginale anormale (sângerare în timpul sau după contactul sexual, sângerare între menstruații, sângerare după instalarea menopauzei)
 • secreții neobișnuite (pot să conțină urme de sânge)
 • durere în timpului contactului sexual.

Testele de prevenire pentru cancerul de col uterin durează aproximativ 5 minute, sunt nedureroase și sunt efectuate într-un cabinet de specialitate.

Testul pentru prevenirea cancerului de col uterin nu este dureros, dar poate fi puțin inconfortabil. În majoritatea cazurilor, împreună cu testarea se va efectua și o examinare pelviană pentru a tampona ușor colul uterin.
Există diferite teste care pot fi utilizate. Unele teste dau rezultatele imediat, iar altele necesită trimiterea probei la un laborator de specialitate și așteptarea rezultatelor.

Nu efectuați programarea la testare în perioada menstruală lunară.

 

Nu întrețineți relații sexuale cu 24 de ore înainte de testare.
Nu faceți spălături vaginale înainte de testare.
Nu vă simțiți rușinată, medicul sau asistenta efectuează zilnic astfel de recoltări.
Purtați, dacă este posibil, o fustă sau o rochie pentru ușurarea recoltării testului.
Faceți o listă cu întrebările pe care doriți să i le adresați medicului.
Chiar dacă nu ați avut activitate sexuală de mult timp, este important să efectuați o testare.

Dacă doriți, puteți să veniți însoțită de o rudă sau o prietenă pentru mai mult confort.

 1. Femeia trebuie să se dezbrace de la talie în jos și să se așeze pe spate pe masa ginecologică cu picioarele desfăcute.
 2. Medicul va introduce un specul în vagin astfel încât să poată vedea colul uterin.
 3. Medicul va peria cu blândețe celule de pe suprafața colului uterin folosind o periuță moale, de unică folosință.
 4. Celulele recoltate vor fi apoi analizate într-un laborator de specialitate.
 5. Unele femei pot avea sângerări ușoare după testare, e un lucru normal și nu indică vreo problemă.
 6. Rezultatele se vor primi în maxim 4 săptămâni de la recoltare.

Ce înseamnă un test NEGATIV?

Dacă testul de screening este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin. Efectuați o nouă testare peste 5 ani!
Este important ca testul de screening să se efectueze o dată la 5 ani, pentru a depista la timp leziunile precanceroase și pentru a putea fi tratate imediat.

Ce înseamnă un test POZITIV?

Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci mai degrabă un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigații
suplimentare. Acesta poate dezvălui o leziune precanceroasă, o afecțiune care poate fi tratată cu ușurință într-un cadru clinic. Leziunile precanceroase sunt ușor de tratat și sunt vindecabile. Unele femei vor trebui să efectueze teste suplimentare pentru a se asigura de rezultat.

Factorii de Risc și Factorii de Protecție

Mulți parteneri sexuali

Cu cât numărul partenerilor sexuali este mai mare cu atât este mai mare riscul de infecție cu HPV.

Activitate sexuală timpurie
Debutul vieții sexuale la o vârstă fragedă crește riscul de infecție cu HPV
Un sistem imunitar slăbit
Este posibil ca riscul de a dezvolta cancer de col uterin să crească dacă sistemul imunitar este slăbit de alte probleme de sănătate sau de  tratamente cu imunosupresoare.
Alte infecții cu transmitere sexuală
Dacă există și alte ITS cum ar fi chlamydia, gonoreea, sifilisul și HIV, acestea pot duce la creșterea riscului de apariție a infecției cu HPV.

Fumatul

Fumatul este asociat cancerului de col uterin cu celule scuamoase.

Limitarea numărului de parteneri sexualiAmânarea debutului activității sexuale
Vaccinare împotriva HPV
Administrarea vaccinului împotriva infecției cu HPV reduce riscul de cancer de col uterin și alte tipuri de cancer legate de HPV.
Testare HPV și Babeș-Papanicolaou
Testele HPV și Babeș-Papanicolaou pot depista leziuni precanceroase ale colului uterin, astfel încât acestea pot fi monitorizate și tratate.
Protejare în timpul sexului
Riscul de cancer de col uterin poate fi redus dacă se iau măsuri pentru a preveni infecțiile cu transmitere sexuală (ITS), cum ar fi utilizarea prezervativului la fiecare contact sexual și limitarea numărului de parteneri sexuali. Atenție, prezervativul nu oferă protecție completă împotriva infecției cu HPV.
Renunțare la fumat
Există strategii de renunțare la fumat care pot fi discutate cu un medic sau cu o persoană de specialitate.
Programează-te acum!