Despre HPV

Despre HPV

CE ESTE HPV?

HPV este virusul care produce o infecție transmisă prin contact sexual, cunoscut sub denumirea de Human Papilloma Virus (limba engleză) sau Virusul Papilloma Uman (limba română). Majoritatea persoanelor active sexual se pot infecta la un moment dat pe parcursul vieții lor. Există peste 100 de tipuri de HPV. Aceste tipuri sunt fie de risc scăzut și pot să cauzeze veruci (condiloame) genitale, fie de risc înalt, caz în care pot să provoace leziuni precanceroase ale colului uterin, care dacă nu sunt depistate și nu sunt tratate la timp se pot dezvolta lent în cancer de col uterin.

CARE SUNT SIMPTOMELE INFECȚIEI CU HPV?

Infecția cu HPV nu prezintă simptome.

Majoritatea infecțiilor cu HPV sunt eliminate spontan și se vindecă de la sine, în special la femeile tinere, însă în anumite cazuri, infecția cu HPV devine persistentă și poate produce leziuni, veruci (condiloame) genitale sau leziuni precanceroase. Tipurile de HPV care produc veruci sunt diferite de tipurile de HPV care pot produce cancer.

Pentru a depista infecția cu HPV este important ca femeile să se testeze periodic.

EXISTĂ TRATAMENT PENTRU INFECȚIA CU HPV?

Nu există tratament pentru infecția cu HPV, dar există tratament pentru efectele negative pe care infecția le are asupra sănătății.
Verucile (condiloamele) genitale pot fi îndepărtate. Lăsate netratate acestea se pot înmulți sau pot crește în dimensiuni.

Leziunile precanceroase ale colului uterin pot fi tratate, prin diferite metode în funcție de indicațiile medicului dumneavoastră. Astfel îndepărtați riscul de apariție a cancerului de col uterin.

 

HPV NU ESTE HIV

Virusul Papilloma Uman si Virusul Imunodeficienței Umane sunt foarte diferiți și provoacă probleme de sănătate diferite.

HPV Virusul Papilloma Uman


HPV afectează pielea și membranele umede și poate cauza probleme precum veruci genitale (condiloame genitale) sau modificări anormale ale celulelor colului uterin. 

HPV trăiește pe piele și se transmite prin orice fel de atingere a organelor sexuale și a tegumentelor învecinate. HPV este o infecție mult mai frecventă decât HIV, aproape toate persoanele care sunt active sexual se poate infecta cu HPV la un moment dat în timpul vieții.
În afara cancerului de col uterin, infecția cu HPV mai poate produce și alte tipuri de cancer. Cancerul penian la bărbați, cancerul vulvar și de vagin la femei și cancer anal și orofaringian la bărbați și la femei. Prezervativele nu sunt foarte eficiente pentru prevenirea  infecțiilor cu HPV, deoarece acest virus poate trăi pe piele.
Cel mai bun mod de a preveni infecția cu HPV este prin vaccinare.

 

HIV Virusul Imunodeficienței Umane


HIV atacă sistemul imunitar și infecția cu acest virus poate provoca SIDA. Diagnosticul și tratamentul precoce al infecției cu HIV pot
împiedica apariția bolii.

HIV trăiește în fluidele corpului, cum ar fi lichidul spermatic, lichidul vaginal, sânge și limfă și este transmis prin contact sexual neprotejat, prin transfuzii de sânge contaminat, transplant, injecții, intervenții de mică și mare chirurgie cu instrumentar incorect și incomplet sterilizat cât și în context non-medical, prin practici care presupun utilizarea acelor în comun: piercing, tatuaje, manichiură, utilizarea lamelor de ras în comun, etc.
Utilizarea prezervativului, limitarea contactelor sexuale întâmplătoare reprezintă metode de prevenire eficace și sigure împotriva infecției cu HIV.
În prezent, nu există vaccinuri pentru HIV.

Programează-te acum!