CE ESTE SCREENING-UL?
Screening-ul pentru cancerul de col uterin reprezintă testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc (25 – 64 ani) pentru a depista dacă au leziuni precanceroase. Dacă aceste leziuni sunt depistate și nu sunt tratate, în timp, pot evolua în cancer de col uterin.
Tratamentul timpuriu poate salva vieți!
În cazul în care testul este negativ, acesta trebuie repetat la un interval de 5 ani sau conform indicațiilor medicului dumneavoastră. Testele recomandate pentru prevenirea sau depistarea precoce a cancerului de col uterin sunt Testul Babeș-Papanicolaou și Testul HPV (testul HPV se efectuează numai la femei cu vârsta peste 30 ani).
CINE AR TREBUI SĂ FIE TESTAT?
Toate femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani ar trebui să efectueze un test de screening o dată la 5 ani. Chiar dacă sunteți însărcinată, puteți efectua un test de screening. Cereți sfatul medicului dumneavoastră.
DACĂ NU EXISTĂ SIMPTOME, TREBUIE EFECTUAT UN TEST DE SCREENING?
Infecția cu HPV începe să provoace schimbări celulare la nivelul colului uterin după o perioadă de mai mulți ani. Aceste schimbări celulare poartă denumirea de leziuni precanceroase.
Majoritatea femeilor nu vor avea niciun fel de simptom înainte ca aceste leziuni să fi evoluat în cancer de col uterin.
Tratamentul leziunilor precanceroase este simplu și foarte eficient și permite reluarea vieții normale într-un timp foarte scurt.
Atunci când apar simptomele, acestea sunt adesea rezultatul cancerului de col uterin avansat, dificil de tratat.
Principalele semne de boală sunt:
-
- sângerări vaginale anormale (sângerare în timpul sau după contactul sexual, sângerare între menstruații, sângerare după instalarea menopauzei)
- secreții neobișnuite (pot să conțină urme de sânge)
- durere în timpului contactului sexual.
Testele de prevenire pentru cancerul de col uterin durează aproximativ 5 minute, sunt nedureroase și sunt efectuate într-un cabinet de specialitate.
CE SE ÎNTÂMPLĂ ÎN TIMPUL EXAMINĂRII?
Testul pentru prevenirea cancerului de col uterin nu este dureros, dar poate fi puțin inconfortabil. În majoritatea cazurilor, împreună cu testarea se va efectua și o examinare pelviană pentru a tampona ușor colul uterin.
Există diferite teste care pot fi utilizate. Unele teste dau rezultatele imediat, iar altele necesită trimiterea probei la un laborator de specialitate și așteptarea rezultatelor.
CUM SE FACE PREGĂTIREA PENTRU PROGRAMARE?
Nu efectuați programarea la testare în perioada menstruală lunară.
Nu întrețineți relații sexuale cu 24 de ore înainte de testare.
Nu faceți spălături vaginale înainte de testare.
Nu vă simțiți rușinată, medicul sau asistenta efectuează zilnic astfel de recoltări.
Purtați, dacă este posibil, o fustă sau o rochie pentru ușurarea recoltării testului.
Faceți o listă cu întrebările pe care doriți să i le adresați medicului.
Chiar dacă nu ați avut activitate sexuală de mult timp, este important să efectuați o testare.
Dacă doriți, puteți să veniți însoțită de o rudă sau o prietenă pentru mai mult confort.
INFORMAȚII DESPRE TEST ȘI TESTARE
- Femeia trebuie să se dezbrace de la talie în jos și să se așeze pe spate pe masa ginecologică cu picioarele desfăcute.
- Medicul va introduce un specul în vagin astfel încât să poată vedea colul uterin.
- Medicul va peria cu blândețe celule de pe suprafața colului uterin folosind o periuță moale, de unică folosință.
- Celulele recoltate vor fi apoi analizate într-un laborator de specialitate.
- Unele femei pot avea sângerări ușoare după testare, e un lucru normal și nu indică vreo problemă.
- Rezultatele se vor primi în maxim 4 săptămâni de la recoltare.
Ce înseamnă un test negativ?
Dacă testul de screening este negativ, înseamnă că nu există modificări celulare la nivelul colului uterin. Efectuați o nouă testare peste 5 ani!
Este important ca testul de screening să se efectueze o dată la 5 ani, pentru a depista la timp leziunile precanceroase și pentru a putea fi tratate imediat.
Ce înseamnă un test POZITIV?
Un test pozitiv de screening NU înseamnă cancer de col uterin, ci mai degrabă un semnal de alarmă pentru efectuarea unor investigații
suplimentare. Acesta poate dezvălui o leziune precanceroasă, o afecțiune care poate fi tratată cu ușurință într-un cadru clinic. Leziunile precanceroase sunt ușor de tratat și sunt vindecabile. Unele femei vor trebui să efectueze teste suplimentare pentru a se asigura de rezultat.